Help mee met het in kaart brengen van plastic afval langs de waterlijn. Voer een ‘waterlijnmetingen’ uit over een korte afstanden (b.v. 10, 50 of 100 meter). Noteer langs welk type waterlijn (b.v. strand, steen of met begroeiing) je plastic verzameld en het aantal stukken dat je vindt.

Metingen kunnen aan de hand van een simpele turflijst worden uitgevoerd en hoeft niet lang te duren. Je kan deze lijsten ook met je smartphone invullen en je waarneming direct uploaden naar de interactieve kaart. In dat geval kun je ook gemakkelijk je locatie op de kaart en foto’s van de locatie en het gevonden afval toevoegen. 

Samen met de sleepnetmeting voegt deze meting belangrijk waarnemingen toe waardoor betere inzichten in de plastic verspreiding worden verkregen. In het water wordt vaak ander plastic gevonden dan aan de waterkanten. Harde plastics zoals doppen e.d. vinden we vaker aan de waterkant, terwijl folies van verpakkingen juist vaker in het water drijven. Daarom is het goed om zowel metingen van plastic in het water als langs de waterkant te doen.

Om de waterlijnmeting goed uit te voeren heb je een aantal spullen nodig en is het handig om de meting aan de hand van een paar stappen uit te voeren. Scouts4Science heeft enkele projectkisten beschikbaar met alle benodigde materialen. Deze staan beschreven in de handleiding, die hieronder te vinden is. 

De handleiding voor de waterlijnmeting is hier te vinden: https://www.scouts4science.nl/downloads/waterlijnmeting.pdf

De turflijst (om uit te printen) om je waarneming mee uit te voeren kan je hier vinden: https://www.scouts4science.nl/downloads/turflijst_waterlijnmeting.pdf

Je kunt ook je meting direct online invoeren. Ga voor de digitale vragenlijst naar deze locatie: www.scouts4science.nl/waterlijnmeting