De vervuiling van onze zeeën en oceanen is een groeiend probleem. Steeds meer plastic hoopt zich op. Het verstikt en verstopt zeeleven zoals vogels, schildpadden, en walvissen. En als het uiteindelijk in hele kleine stukje uiteengevallen is komt het terug op ons bord in vis, schelp- en schaaldieren.

Toch is er nog steeds weinig bekend over hoe plastic vanaf het land de zee bereikt en of er bv. plekken zijn waar veel plastic ophoopt. Sterker nog, we missen een deel van het plastic. Daarom zijn er hard metingen nodig van hoeveel plastic er in het water drijft en zweeft en wat er aan de waterkanten ligt.

Jullie kunnen meehelpen om het plastic in kaart te brengen. Met je groep of patrouille kun je waterlijnmetingen uitvoeren. Of je kunt vanaf een lelievlet of andere boot een sleepnetmeting doen. Met deze metingen help je de onderzoekers aan belangrijke informatie over de plastic in onze omgeving.

In ruil voor jullie belangrijke werk heeft Scouts4Science verschillende leuk, spannende en leerzame spellen en activiteiten voor op en rond het water bedacht die je kunt doen rond het thema plastic soup en wetenschap.

Doe mee! Laat je uitdagen!