Wij kunnen je hulp bij ons nieuwe experiment goed gebruiken!

Onlangs zijn wij (Universiteit Antwerpen) gestart met een nieuwe studie, waarbij wij gemarkeerde plastic items volgen op hun reis door de Schelde. Hiervoor hebben we 975 fluorescerend gele plastic items vrijgelaten, dit op 3 verschillende locaties. Deze items zullen zich nu verspreiden over de rivier en vervolgens via de Westerschelde (NL) in de Noordzee en langs de Zeeuwse kust terecht komen.

Hoewel sommige items voorzien zijn van een GPS-zender en we daardoor op een automatische manier data kunnen verzamelen, zijn de meeste items enkel voorzien van een merkteken met daarop een unieke code (gebaseerd op Kleur en Nummer). Door naar de website www.zpr.one te gaan kan iedereen die een item langs de waterkant aantreft deze registeren. Door dit te doen help je ons onderzoek enorm. Het draagt bij aan cruciale informatie over hoe plastic items zich verspreiden in de rivier.

Indien jullie één van onze fel gele plastic items vinden tijdens een waterlijnmeting of als vangst tijdens een sleepnetmeting dan horen wij dit graag. Wilt u zo vriendelijk zijn dit item te registeren op de website die we hiervoor hebben opgezet. Dit proces is zeer simpel en vraagt maar enkele minuten van uw tijd.

Let op! Items dienen na registratie teruggeplaatst te worden op dezelfde plaats.

Meer Informatie over het Schelde Track & Trace onderzoek kun je hier vinden.

Wij danken jullie vriendelijk voor de hulp.

Met vriendelijke groeten,

Bert Teunkens

Universiteit Antwerpen

Bert.Teunkens@uantwerpen.be

Kaart van de Schelde. Bij de rode, blauwe en zwarte stip zijn gele plastic items losgelaten in de rivier.